ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

 

5-2-1

Dvorac Eltz

 

KULTURNA BAŠTINA

Dvorac Eltz u Vukovaru u kojem je smješten gradski muzej sjajan je primjer barokno – klasicističke arhitekture. Srednjovjekovna gradska jezgra Iloka kulturno je povijesni kompleks najviše kategorije. Velikaška obitelj Odescalchi  sagradila je dvorac sa vinskim podrumom; u dvorcu se danas nalazi gradski muzej, a vinski podrum je u vlasništvu Iločkih podruma d.d.

i1-1

Ilok

 

Treba spomenuti i njihov ljetnikovac Principovac koji je nakon obnove zasjao u punom sjaju. O nekadašnjoj turskoj vladavini svjedoče ostaci hamama (kupališta) i turbi (mauzoleja).

Fruška gora se naziva srpskim Atosom, a na njoj je smješteno preko trideset manastira. Manastir Novo Hopovo ima tradiciju dugu pola tisućljeća i u njemu se nalaze mošti svetog Teodora Tirona kojeg štuju podjednaku katolici i i pravoslavci. Manastir Krušedol također je star petstotinjak godina, utemeljio ga je despot Đorđe Branković, a u njemu su pokopani Arsenije III Čarnojević koji je poveo veliku seobu Srba sa Kosova u Panoniju, kao i srbijanski kralj Milan Obrenović.

5-5grgeteg-1

Manastir Grgeteg

 

Kada pričamo nematerijalnoj kulturnoj baštini svakako treba spomenuti bećarac koji je uvršten u UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Podjednako je raširen u Srijemu, kao i u Sremu, gdje se osim u pratnji tamburica često pjeva i u pratnji harmonike. U Šidu se nalazi galerija umjetničkih slika Sava Šumanović, a u susjednom Tovarniku je rođen pjesnik Antun Gustav Matoš.

AKTIVNI ODMOR

Srijem je idealan za sve oblike aktivnog odmora, a posebice za cikloturizam. Kroz Srijem prolazi biciklistička staza Eurovelo 6 koja spaja Atlantski ocean sa Crnim morem. Upravitelj vinarije Krešić, Franjo ispričao mi je zanimljivu anegdotu vezano uz njegova iskustva sa cikloturistima. Dva para francuskih cikloturista putovali su od Sochauxa do Crnog Mora i stali na okrjepu u vinariju. Franjo se pohvalio gostima da mu je sin svojedobno, dok je igrao za PAOK gostovao u Sochauxu i da su tada pobijedili domaćina rezultatom 2:0. Jedan od gostiju je rekao da se vrlo dobro sjeća te utakmice i da mu je ostala u bolnom pamćenju. Ispostavilo se da je riječ o vlasniku Michelina koji je sponzor kluba iz Socahuxa. Pohvalio je njegovog sina za igru, a njemu poklonio set novih guma za automobil.

5-3

Sustav javnih bicikala Nextbike u Vukovaru

 

I srbijanski dio Srijema odličan je za cikloturizam, a Nacionalni park Fruška Gora prošaran je stazama za cycling i hiking. Mora se spomenuti i ekološki centar Radulovački u Sremskim Karlovcima koji nudi čitav spektar outdoor rekreativnih aktivnosti. Treba se spomenuti i specijalni rezervat prirode Zasavica koji se doduše nalazi s desne obale Save, ali i to područje se nekad nazivalo donjim Srijemom.

5-6

Zasavica

 

Srijem je jedinstvena povijesna regija danas podijeljena između dvije države, Hrvatske i Srbije. Da biste uistinu upoznali Srijem potrebno je obići oba njegova dijela, i istočni i zapadni. S obzirom da se samo na području Iloka nalaze četiri granična prijelaza to ne predstavlja nikakav problem. Bicikl je upravo idealno sredstvo za to. Pješice ste prespori, a u automobilu prebrzi. Obići prirodne i kulturne znamenitosti na dva kotača, a onda snagu povratiti srijemskim delicijama i okrijepiti se srijemskima vinama idealna je opcija. Od Vukovara do Starog Slankamena u jednom pravcu ima oko 120 kilometara što je dobra ruta za vikend izlet. Od Iloka do Sremskih Karlovaca ima manje od šezdeset kilometara što može biti i jednodnevni izlet. Ovaj potez je dobar za kružnu turu koja bi u jednom pravcu išla uz Dunav, a u drugom preko hrpta Fruške Gore.