ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Otkrivamo zbog čega zvoni podne, u kojem su selu živjeli mamuti, tko je prvi zasadio vinovu lozu u Srijemu, koji se državnik vjenčao u ovim krajevima, tko je sve tu rođen

Jeste li znali da tradicija od nevjerojatnih 1800 godina proizvodnje vina u Iloku seže još u vrijeme starog Rima. Rimski car Probus, inače Srijemac, u 3. stoljeću uvodi nove kvalitetne sorte na ovo područje, a čak su i Turci unatoč vjerskoj zabrani konzumacije alkohola trgovali iločkim vinom, dok je plemićka obitelj Odescalchi u 17.  stoljeću iz svojih podruma nudila prva buteljirana vina u Europi poznata od 19. stoljeća i na engleskom dvoru. Koliko Britanci cijene vina ovog kraja govori i činjenica da se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio i na krunidbi kraljice Elizabete II.

 

Kad zazvoni podne sjetite se Iloka

Jeste li znali da se srednjovjekovni dvorac s utvrdom u Iloku smatra jedinim kraljevskim središtem poslije Knina? Njegova površina bila gotovo jednaka onoj srednjovjekovnog Splita, te veća od Trogira, Paga, Poreča…

Nikola Iločki tamo je kovao srebrni novac sa crveno-bijelim poljima, elementi današnjeg hrvatskog grba. Na Nikolin poziv u Ilok je stigao Ivan Kapistran, pod čijim je vodstvom zaustavljena turska vojska kod Beograda. Kada je vijest o pobjedi nad Turcima stigla do Rima papa je naredio da zazvone sva zvona, a od tog dana taj čin postao je dio kršćanskog vjerskog rituala kojim se svakodnevno obilježava podne. Ivan Kapistran proglašen je svetim 1690.

 

Dva vjenčanja i jedna figurica žene

Možda nema baš direktne, ali posredne veze s Ilokom svakako ima jedno glamurozno vjenčanje. Poznati holivudski glumci Tom Cruise i Katie Holmes za mjesto svog luksuznog vjenčanja u malom mjestu Bracciano pokraj Rima odabrali su dvorac obitelji Odescalchi, potomaka iste one obitelji koja je obilježila gotovo tri stoljeća iločke povijesti.

Pedesetak godina ranije dogodilo se još jedno vjenčanje, ovoga puta u samom Srijemu. Slikoviti i romantični iločki obronci toliko su se svidjeli državniku Josipu Brozu Titu pa je tu proslavio vjenčanja sa suprugom Jovankom. Čak ni tajne službe nisu znale što se u travnju 1952. zbiva u Vili „Dunavka“ na vinogradarskom lokalitetu „Pajzoš“ između Iloka i Bapske.

DSC00554

A kad smo već kod Bapske, sigurno niste znali da je tamo na prapovijesnom arheološkom lokalitetu – osim luksuznog nakita od školjaka spondylus i opsidijana kojima se trgovalo na području Europe u doba neolitika – pronađena sedam tisuća godina stara keramička figurica žene klasičnog tipa vinčanske kulture, za sada jedina u Hrvatskoj.

 

Mamut u Mohovu

U Hrvatskoj jedino u očuvanom i slikovitom iločkom krajoliku možete vidjeti orla krstaša, a u iločkom parku raste i jedan od rijetkih primjeraka drveta Ginko Biloba, koje se često naziva i „živim fosilom“ s obzirom da su njegovi srodnici izumrli prije 200 milijuna godina. U parku ispred dvorca Odescalchi, pronađena je rijetka vrsta guštera – Ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii), a nedaleko od Iloka u Mohovu jedini fosilni ostatak  mladog vunastog mamuta star preko 10 tisuća godina. Da je živio u ovom selu potvrđuje i  veliki slamnati mamut koji je dom pronašao uz cestu prema Iloku. Ne možete ga mimoići, jednostavno poziva na selfie, pa ćete i vi zaustaviti automobil i izići na čas ovjekovječiti još jednu lijepu uspomenu na putovanje Srijemom.

 

I ban Jelačić rođeni je Srijemac

Jeste li znali da je najpopularniji hrvatski ban Josip Jelačić rođen u Petrovaradinu, a svečano ga je ustoličio pravoslavni patrijarh i mitropolit Josif Rajačić koji je sjedište imao u Sremskim Karlovcima. Lako ćete je prepoznati. Kada se od Petrovaradinske tvrđave spuštate Beogradskom ulicom prema Novom Sadu s lijeve strane ceste  ugledat ćete jedinu plavu katnicu u nizu.

Završimo ovu priču kako smo i počeli – rimskim carevima! Jeste li znali da su na području rimskog Sirmiuma rođeni su Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Mesimijan Herakle, Konstancije Drugi i Gracijan – redom rimski carevi? Možda su među njima najpoznatiji Aurelijan, graditelj rimskih bedema i Prob koji je zasadio prvu vinovu lozu na Fruškoj gori. Na ovom mjestu moramo spomenuti još jedog car koji je doduše rođen u Nišu, ali je jako volio Sremsku Mitrovicu i Sirimium. Riječ je o Konstantinu Velikom. Možda niste znali da je Konstanti razmišljao od Sremske Mitrovice napraviti Konstantinopol, no ipak se predomislio. Ova titula ipak je pripala je Istanbulu.