Kako se živjelo nekoć tajanstvena je i gotovo zaboravljena stvar u mnogim dijelovima svijeta, no u ovom našem kutku i nije neka prevelika tajna. U Hrvatskoj većinu ljudi samo jedna ili dvije generacije dijeli od predaka rođenih na selu, od mama ili djedova koji su barem djetinjstvo proveli brinući o životinjama, praveći kruh na starinski način i trčeći po livadama. Poželite li na svojoj koži iskusiti kako se nekoć živjelo, seoska domaćinstva odredišta su koja ne smijete preskočiti.

 

Berba grožđa (Budimka)

Ako nemate prijatelje koji imaju vinograd, a željeli biste iskusiti berbu grožđa, seosko domaćinstvo Budimka, koje se nalazi u srcu iločkog vinogorja Dunav, mjesto je na kojemu trebate provesti jedan vikend u rujnu. I to radeći! Koncept rada na odmoru u Hrvatskoj je još uvijek nov pa vam se može na prvi pogled učiniti pomalo čudan. No kada uronite u sasvim drukčiji stil života svim čulima, otkrit ćete izvrstan način da napunite baterije u vrlo kratkom roku. Činit će vam se da ste na odmoru proveli nekoliko tjedana, a bit ćete dio posebnog ugođaja što ga sa sobom donose tajanstveni brežuljci vinogorja, mirisna mješavina ljeta i jeseni te berba grožđa. Neprocjenjivo iskustvo!

 

Vožnja fijakerom (Acin salaš)

Dvoprežne kočije iz Beča koje su se proširile kao moda ne samo po cijeloj Austro-Ugarskoj već i po Srbiji, Rumunjskoj i Rusiji u nas su se zadržale sve do 20. stoljeća. Posljednji je fijaker putnike namjernike po Zagrebu vozio još 1960. godine, no danas ih je u turističkoj ponudi glavnoga grada teško pronaći. Zato u Srijemu nisu zaboravili koliko je posebno iskustvo sjediti u fijakeru i lagano se voziti kroz šumu, polja ili selo, osluškujući topot konja i sanjajući o minulim vremenima kada je vrijeme teklo sporije, a putovanja mnogo, mnogo duže. Bilo da ste u potrazi za romantičnim doživljajem ili samo želite oduševiti svoje najmlađe daškom prošlosti, vožnju fijakerom ne želite propustiti. Fijaker, konje i savršenu vožnju pronaći ćete u Tordincima, na šokačkom imaju Acin salaš na kojemu sve miriše na tradiciju.

acinsalas

Tradicionalna slavonska šljivovica (Matkova pecara)

Obitelj Juzbašić rakijom se bavi već više od 100 godina, a danas na svom imanju nudi niz raznovrsnih rakija i likera, od šljivovice, preko dunjevače i jabukovače do likera od bazge, višnje i oraha. Sigurni smo da u potrazi za dobrom kapljicom i ukusnim jelom nećete zaobići njihovu starinski uređenu kušaonu, no ono zbog čega u Matkovu pecaru jednostavno morate svratiti jest činjenica da će vam pokazati kako se na tradicionalan način pravi slavonska šljivovica. Svide li vam se hrana, piće i ugođaj, ne morate otići – osim prekrasno obnovljene starinske kuće, Matkova pecara može se pohvaliti i autentičnim dvorištem s gospodarskim zgradama koje su prenamijenjene u topao i privlačan smještaj, pa svoj boravak u Srijemu možete produžiti na koji dan ili tjedan.

Top 3 aktivnosti u seoskim domacinstvima Srijema 2 LEKT_2