Razgledati neki kraj možete prema vlastitom interesu i itineraru. Ipak, njegov autentičan duh najbolje ćete doživjeti na lokalnom događanju, na priredbi koja nije organizirana samo za turiste već i za lokalne stanovnike. Slavonska gostoljubivost s razlogom je legendarna, u Srijemu zanimljivih manifestacija ne nedostaje, a slijede nama najdraže i nadamo se da ćete u njima uživati barem onoliko koliko to čine lokalci.

 

Vinkovačke jeseni

Najveći folklorni festival u ovom dijelu Europe svake je godine sve bolji. Prve Vinkovačke jeseni ugledale su svjetlo dana još davne 1966. godine i nije bilo potrebno mnogo da festival koji slavi narodne plesove, nošnje i običaje Slavonije postane jedan od najpoznatijih festivala ovakve vrste u Hrvatskoj, a i šire. Ako se ne bojite gužve, jer festival okuplja više od 100 tisuća ljudi, pridružite se nacionalnom ocjenjivanju slavonskog kulena, provozajte se gradskim fijakerom, zaplešite uz tradicijsku glazbu ovoga kraja i provjerite zašto svi već gotovo pola stoljeća svake jeseni posjećuju upravo Vinkovce.

 

Vinkovo u Iloku 

U Iloku se svake godine u siječnju tradicionalno obilježava blagdan sv. Vinka – „Vinkovo“, koji je u narodu još poznat i kao Vincekovo, Vincelovo ili Vinceće‘. Proslava se održava u čast sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara, a obilježava se rezanjem trsa i obilaskom vinograda te označava početak radova u srijemskom vinogorju. Običaj je odrezati nekoliko trsova koji se potom stavljaju uz prozore kako bi se po grančicama moglo predviđati kakva će godina biti. U sklopu manifestacije, moguće je posjetiti vinograde i vinske podrume, a slavi se uz vino, domaću trpezu i zvukove tamburice.  

 

Žetva i vršidba u prošlosti, Županja

Kad bismo frazu od a do ž čitali očima slavonskog seljaka, prva asocijacija na zadnje slovo abecede zasigurno bi nam bila žetva, vrijeme u kojem se ubiru plodovi mukotrpnog rada minulog razdoblja. A gdje se bolje upoznati s žetvom nego u gradu s istim magičnim slovom – Županji, gdje se tradicionalno prve srpanske subote odvija manifestacija Žetva i vršidba u prošlosti. Kosci će kositi, tamburaši tamburati, snaše plesati kolo, ali i vi ćete imati prilike zasukati rukave, kositi i vezati snoplje, voziti se u zaprežnim kolima i zaigrati u žetvenom kolu. Ili jednostavno odmah prionuti na bogate slavonske delicije i domaću šljivovicu.

 

Vukovar film festival

Osim na moru, ljeto se provodi u – Vukovaru, na jedinom filmskom festivalu Podunavlja. Festival koji je jedinstven i po tome što se održava na rijeci svake godine donosi iznimno bogat program: osim dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova u konkurenciji, može se pogledati i niz novih ostvarenja iz podunavskih zemalja, ali i iz svijeta, dok popratni program donosi odlične retrospektive i matineje za djecu. Odličan provod na Dunavu, ali i u obližnjim gradovima festival jamči i zanimljivim popratnim sadržajem – koncertima te filmskim, animacijskim i scenarističkim radionicama.

Top 5 kulturnih manifestacija u Srijemu koje ne smijete propustiti 2 LEKT_3

Rimski dani u Vinkovcima

Dokazano je da je područje grada Vinkovaca naseljeno već preko 8000 godina, što Vinkovce čini najstarijim europskim gradom. Grad je to s bogatom rimskom prošlošću. Rimljani su grad nazivali Colonia Aurelia Cibalae, a u njemu su se rodila i dva rimska cara. U spomen velebnoj povijesti svake se godine u svibnju u Vinkovcima održava manifesacija “Rimski dani” koja svojim posjetiteljima približava duh starih vremena. Rimski su dani manifestacija koja će oduševiti i velike i male koji će imati priliku nešto naučiti i pritom se zabaviti. Dođite u Vinkovce, kušajte stare rimske delicije, igrajte zaboravljene igre, pogledaje borbu gladijatora i uživajte u otkrivanju rimskih običaja!