ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Dobra vina se sljubljuju uz dobru hranu, a dobre hrane u Srijemu ne manjka. Teško je nabrojati sva mjesta u Srijemu gdje valja zastati i prigristi nešto. Stavit ćemo fokus na samo neka od njih…

gp2vilalenije

photo: Villa Lenije

„Okusi Srijema i Slavonije“ oznaka je standarda kvalitete koji nosi osam restorana u Vukovarsko – srijemskoj županiji, a to su Villa Lenije i restoran Orion iz Vinkovaca, restoran hotela Lav iz Vukovara, hotel Dunav i Iločki podrumi iz Iloka, restoran Aquarius iz Bošnjaka, restoran Gondola iz Sotina i Acin salaš iz Tordinaca.

g3aquarius

photo: Aquarius

 

Ovaj projekt je nastao u suradnji sa županijskom udrugom kuhara i etnolozima, a njegov krajnji cilj je valorizacija tradicijske gastronomije kao turističkog resursa. Ovi restorani u ponudi imaju čitav niz zanimljivih delicija. Tako u Aquariusu možete kušati perkelt od riječne ribe s kajmakom i palentom i deveriku na starovinski način, u restoranu hotela Dunav pileća prsa sa satarašem i palentom, a u restoranu hotela Lav za desert možete kušati čikmaše sa vrhnjem. Riječ je o valjušcima od krumpira ili šufnudlama kojima su Srijemci dali svoj lokalni naziv.

g4acinsalas-1024x683

photo: Acin Salaš

U vojvođanskom dijelu Srijema ne manjka dobrih restorana i čardi, a jedna od čardi koja me posebice oduševila je „Naša čarda“ u Sremskim Karlovcima. Ovu čardu vodi lokalno ribičko društvo, a to je najbolja garancija da je poslužena riba uvijek svježa. Osim u svježoj, ovdje možete uživati i u mariniranoj ribi, te ribljoj pašteti.

g5našačarda

photo: Naša čarda

 

Posebna je priča restoran kompleks Vidikovac u Ledincima. Njihovi specijaliteti su pastrve punjene vrhnjem i bademima. Mora se spomenuti Pekov salaš u selu Neradin, koje se nalazi na pola puta između Krušedola i Iriga. Domaćin Perko nerijetko goste dočekuje u narodnoj nošnji, sa kruhom masti i paprikom. Mogao bih tako nabrajati u beskonačnost srijemske restorane, ali najbolje je da ih posjetite sami i uživate u ponuđenim delicijama.

g7vidikovac

photo: Vidikovac

Ilok je poznat po vinogradarskom ćevapu, a njegov istočni pandan, Sremski Karlovci po kuglofu, a najbolje kuglofe u Karlovcima radi zanatska radnja Gea. Oni su otvorili i muzej kugloga, a kuglofe rade sa dodacima kakaa, badema, lješnjaka, grožđica. Najpoznatije njihove vrste kuglofa su starinski, šareni, mramorni, i naravno vinski kuglof.

g8vidikovac

photo: Vidikovac