Raj na zemlji, pješčani otoci, mir tišina, stoljetni hrastovi… I ptice. Tako bi se u samo par riječi mogla opisati plovidba izletničkim brodovima u Srijemu i Slavoniji

U pitoresknim Nijemcima od milja ga zovu katamaranom. Plovi mirnim srijemskim rijekama Bosutom i Spačvom. Sveta Katarina dugo je bio najpoznatiji brod istočno od Zagreba, no nedavno je dobio dostojnu konkurenciju, pa od sada možete uživati i na mističnim Virovima u srcu Spačvanske šume. Posve drugačiji doživljaj očekuje vas na Dunavu u Vukovaru.

Na Dunavu

Brod Magenta , autor: DARIO_NJAVRO

Od Borova do Vučedola, u sat vremena razgledat ćete gotovo sve atrakcije udobno smješteni i zaštićeni od kiše i vjetra. Vukovar iz nove perspektive s panoramskog broda koji lagano para moćni Dunav za svaku je preporuku. S jedne strane pogled puca na barokni grad, a s druge na Vukovarsku adu, pješčani otok, omiljeno kupalište Vukovaraca u ljetnim mjesecima.

Na Bosutu i Spačvi

Bosut je rijeka bez izvora, široka, plitkog korita, toka obraslog bujnim zelenilom. Birajte: veslanje kanuom, vožnja solarnim čamcem ili još bolje Svetom Katarinom. Kreće se iz središta Nijemaca do poznatog izletišta Sopotac na kojem je Centar za promatranje ptica, pa dalje kod Lipovca i Apševaca rijekom Spačvom kroz prekrasnu Spačvansku šumu i natrag u Nijemce. Na tom putu u sat, dva vidjet ćete više ptica nego u nekim krajevima u nekoliko dana, a budete li imali sreće divlja svinja, jelen ili srna mogli bi preplivati rijeku i izlet pretvoriti u foto safari na srijemski način.

Na Virovima

Slični prizori na Virovima u Spačvanskoj šumi nedaleko od Otoka. S jedne strane obale veličanstvene Lože, poseban rezervat šumske vegetacije s impozantnim primjercima hrasta lužnjaka visokim i do 40 metara. Do Loža možete pješke, tri kilometra dugom poučnom stazom koja kreće nedaleko od novootvorenog Bioekološko-edukacijskog centra Virovi s 15 soba, restoranom, multimedijalnom dvoranom i wellness kutom. Ipak, poseban je doživljaj promatrate li šumu slavonskog hrasta lužnjaka s novog izletničkog broda na solarni pogon. Nešto više od sat vremena plovidbe meditativno je iskustvo. Čisti zen.

Više na: https://www.visitvukovar-srijem.com/

Tagovi: