Na istoku Hrvatske jela se kuhaju dugo i polako, s puno ljubavi i crvene paprike. Uživat ćete u pikantnim okusima, fišu bez kosti, finim kolačima i vrhunskim vinima Srijemskog vinogorja

Srijemci i Slavonci u kuhinji su prirodni talenti. A to je jedan od osnovnih preduvjeta da biste bili dobar domaćin. Od svježih namirnica samozatajno i bez puno filozofije kreiraju najfinija jela, hoćete li po starinski ili na moderan način, ali uvijek uz duboko poštivanje tradicije i običaja.

Lako je njima, mogli biste pomisliti, kad imaju meso od crne svinje vrhunske kvalitete, kečige, šarane i somove netom ulovljene u rijekama, zlatnu ravnicu prepunu plodova pa se samo prošeću od „bašće“ do kuhinje, a domaće i prirodno uzgojeno uvijek se osjeti u loncu, na tavi ili u pušnici. To će vam potvrditi i poznati chefovi, zbog toga naručuju proizvode s lokalnih srijemskih i slavonskih obiteljskih-poljoprivrednih gospodarstava, no ipak treba imati i malo smisla za spajanje različitih okusa, sigurnu ruku kad su začini u pitanju i umjetničku dušu kako bi sve te boje lijepo izgledalo na tanjuru i stolu. Jer u Srijemu i Slavoniji servira se obilno i raznoliko kao nigdje drugdje, pa sve to treba posložiti redom i sa smislom. Pravi raj za gurmane, neodoljiva destinacija i za one koji paze na kalorije, ali tko ih još broji na takvom odmoru?!

Autor: arhiva TZ VSŽ

Za predjelo ponudit će vas čvarcima, kulenom, kulenovom sekom, švarglom, šunkom, slaninom, kobasicom, podlijevanim sirom, ajvarom…, potom ide krepka juha ili pikantno jelo iz kotlića – čobanac i fiš kojeg tu možete dobiti i bez kosti, nakon toga savršeno pečenje ili šaran u rašljama, pa ukusni kolačići svih boja i veličina, od sitnih „svatovskih“ do originalnih salenjaka… Može li bolje? Za dobar tek nazdravit ćete mirisnom rakijom, a svako jelo prati vrhunsko vino poznatog Srijemskog vinogorja u kojem su uživali kraljevi… I tako vam izgleda jedan sasvim običan dan u Srijemu i Slavoniji. Ono što je nekom svakodnevica, drugima je gurmanska gozba. Svratite, uživat ćete. I ne samo u jelu i vinima.

Autor: arhiva Hotel Dunav

Tagovi: