Otkrivamo dugo čuvanu tajnu iločkih vinarija o kojoj se priča u vinskom svijetu. Ova će vas vina oduševiti

Iločki traminac? Prva asocijacija? Ne, ovog puta nećemo o njemu iako je ova sorta na istok Hrvatske donijela brojne nagrade. Iako su u njoj uživali plemići i kraljevi još otkada je 1710. na poznatom vinorodnom položaju i ladanjskom imanju Principovac obitelj Odescalchi zasadila prve  trsove… Graševina? Ne, nećemo ni o njoj iako se u iločkim vinarijama proizvode sjajne graševine, ali i druge bijele sorte poput chardonnaya, traminca, rajnskog rizlinga, pinota bijelog i sivog…

Vrhunski crnjaci

Ovoga puta o posve novom doživljaju Srijema, vinskom iskustvu o kojem se već desetak godina „šuška“ u vinskom svijetu. Ispričat ćemo priču o crnim sortama Srijema – merlotu, cabernet sauvignonu i frankovki. Znalci kažu da su vrhunska i imaju sjajan omjer cijene i kvalitete.

Duboke crvene boje, iločki merlot nudi kombinaciju voćnih mirisa s notama višnje i drva. Podsjetit će vas na miris srijemskih šuma u proljeće. Pitak je i mekan.

Tamne rubinsko crvene boje, cabernet sauvignon harmonično je zaobljeno vino, nježnih i zrelih tanina, ugodnog okusa, dobre strukture, ugodnih mirisa klinčića, kupine, vanilije… Vrlo otmjeno.

I frankovku krasi duboka rubinsko crvena boja, raskošnih voćnih sortnih aroma, protkanih nježnim nijansama začina i dima. Ugodnog je, skladnog i punog okusa, mekih tanina, zaobljena… S velikim potencijalom za dodatno dozrijevanje u boci. Odlična je i kao rose ali i u cuvéeu.

Ova tri kratka opisa, neka budu „teaser“ za vašu sljedeću kupnju ili putovanje Srijemom i Slavonijom. Čisti užitak na mirisu, okusu i „aftertasteu“.

TRs, autor: Danijel Soldo, izvor: TZ VSŽ

Best buy

A do putovanja na istok Hrvatske, evo nekoliko prijedloga za vašu kućnu vinoteku. Obavezno je nadopunite Decanterovim brončanim Merlotom Liska 2017. vinarije Buhač, mekanim i bogatim vinom, odležanim u drvenim bačvama. Oduševit će vas i sjajan Cabernet sauvignon 2016. vinarije Trs, aroma tamne višnje, ribiza i kupine, na okusu blago papren uz nijansu začina, mekanih i ugodnih tanina. U best buy ulazi i harmoničan Čobankovićev Cabernet sauvignon, Papkov Caberet sauvignon/cabernet franc Radosh i Kapistran Iločkih podruma, blend cabernet sauvignona i frankovke.

Papak, autor: Danijel Soldo, izvor: TZ VSŽ

Sjajan izbor za uživanje uz svakodnevna jela i neformalna druženja, ali i pijuckanje na terasi u ljetnim noćima.

Okvir

Vinske priče Srijema

Želite li u itinerer putovanja Srijemom i Slavonijom uključiti Iločku vinsku cestu, nova brošura TZ Vukovarsko-srijemske županija s popisom kušaonica i svih proizvođača vina u Srijemskom vinogorju dobar je izvor informacija za vinoljupce i turiste.

Tagovi: