Istok Hrvatske stvoren je za uživanje i odmor. Ako već niste, vrijeme je da ga otkrijete

U Srijemu i Slavoniji ljeto je protkano zlatom. Idealno godišnje doba za dug i opuštajući odmor uz lagana ljetna srijemska vina i ukusna tradicijska jela. Donosimo pet priča koje će vas inspirirati.

Ljubavna priča iz Vinkovaca

Ne samo da imaju najljepšu ljubavnu pjesmu, Vinkovčani imaju i šokačkog Romea i Juliju. Vinkovački Romeo poznati je hrvatski književnik Ivan Kozarac, a antologijsku pjesmu „Milovo sam garave i plave“, napisao je u posljednjoj godini života. Posvećena je njegovoj neprežaljenoj „Juliji“, sestrični Mariji Kozarac. Na živopisnom Krnjašu ispred književnikove rodne kuće, uz rijeku Bosut spomenik je mladom paru. Nećete odoljeti selfiju.

Priča o prvoj šokačkoj lady

Tako su u Županji nazvali Katarinu Horvatović udanu za Engleza Fredyja Hepburna, jednog od vlasnika tvornice tanina izgrađene krajem 19. stoljeća. S Englezima u ovaj kraj došli su i novi običaji, ali i novi sportovi, pa su se u Županji prvi put u Hrvatskoj zaigrali tenis i nogomet, o čemu danas svjedoči spomenik nogometnoj lopti. Od Županje okolnim selima vodi Cesta zlatne niti na kojoj ćete otkriti zaboravljene običaje, zanate, tradicijsku gastronomiju i odlične rakije. Prava seoska idila!

Dvorac Odescalchi, autor: TZ VSŽ

Priča muzejima i dvorcima

Prvi zabilježeni datum u povijesti čovječanstva je 22. veljače 2898 prije Krista. Zabilježili su ga stari Vučedolci. Najljepše priče o njima otkrit ćete u modernom Muzeju vučedolske kulture, obaveznoj postaji kad ste na putu iz Vukovara prema Iloku. Izgrađen je na arheološkom nalazištu na  kojem je između 3000 i 2500 prije Krista živjela ova napredna civilizacija. Obavezno posjetite i dvorac Eltz u kojem je Gradski muzej Vukovar i dvorac Odescalchi u kojem je Muzej grada Iloka.

Priča o srijemskim rijekama

Stari su Rimljani pričali kako u carstvu imaju rijeku koja do podne teče u jednom, a poslije podne u drugom smjeru. Ako promatrate Bosut i s najmanjim povjetarcem učinit će vam se kao da je ova mirna srijemska rijeka promijenila smjer. Ovo je tek jedna od priča o prekrasnim srijemskim rijekama. Iz središta Nijemaca zaplovite Bosutom i Spačvom, na Virovima otkrijete ljepotu Spačvanske šume, a za potpuno drugačiji doživljaj odaberite plovidbu panoramskim brodom Dunavom s pogledom na Vukovar… Kad budete pakirali kofere za Srijem i Slavoniju, ne zaboravite kupaći. Riječne plaže su prekrasne.

Vina, autor: TZ VSŽ

Vinske priče Srijema

Iako se čini da je na području Srijemskog vinogorja oduvijek, prve trsove iločkog traminca zasadila je 1710. kneževska obitelj Odescalchi. Ista je ta obitelj u svojim starim podrumima u središtu Iloka gotovo 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine štiteći tako reputaciju od preprodavača. Atraktivno izletište Principovac i Stari podrumi sastavni su dio Iločke vinske ceste s još dvadesetak vinarija sa sjajnim vinima i najboljim omjerom cijene i kvalitete u Hrvatskoj. Bez obzira jeste li vrhunski stručnjak ili vinski početnik, povijesni Ilok stvoren je za uživanje. Nisu ga tek tako stari Rimljani prozvali Delicium Mundi ili Slast svijeta.

Tagovi: