ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Čvarci i kulen umjesto engleske kobasice s grahom? Švargl umjesto crnog pudinga? Makovnjača umjesto muffina? Zbog čega tipičan engleski doručak ne biste zamijenili srijemskim

Prepoznatljivo i vrlo traženo britansko jelo – English breakfast, u srijemskom doručku ima dostojnu konkurenciju, a poklonici ovog potonjeg odgovorno tvrde kako je srijemski još ukusniji, raznovrsniji i bogatiji. Rukavica je bačena, a nije lako izazvati nekoga sa statusom institucije koji korijene vuče još iz viktorijanskog doba – i uz to je vrlo je cijenjen, servira se na svakom koraku, često i kao zamjena ručku i večeri.

I u Srijemu imaju snažne adute pa će vas za ukusan početak dana ponuditi nezaobilaznim mesnim delicijama, odličnim ajvarom, raznovrsnim sirevima, pečenom kobasicom s kupus flekicama, zapečenim flekicama sa šunkom i sirom, taškama, mirisnim vrućim pogačicama, tek pečenim kruhom, najfinijim pekmezima, marmeladama i džemovima, zdravim medom, rezancima s orasima i makom, makovnjačom, orahnjačom… Ne znate od čega biste krenuli, što vam je ukusnije…

Srijemski doručak

Srijemski doručak

Jedno je sigurno! Pred ovakvim bogatstvom pokleknu i najjači karakteri, kalorije se više ne broje, zaboravljaju se dijete…

 

Naša je misija da vas usrećimo hranom

Itekako svjesni što imaju, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije sa srijemskim doručkom prošle je godine krenula na mini turneju, posjetila je Šibenik i Zagreb na oduševljenje stranih i domaćih gostiju koji bi rado vidjeli takvu ponudu na obali i kontinentu. Za ovu prigodu hrana je stigla s lokalnih OPG-ova i iz iločkog Hotela Dunav koji je prvi u Srijemu, Slavoniji i Baranji dobio Michelinovu preporuku.

„Jela govore više od riječi, a naša je misija da vas usrećimo hranom“, otkiva tajnu uspjeha ovog hotela njegova vlasnica Željka Kovčalija.

dorucak10

Srijemski doručak

„Srijemskim doručkom u Heritage hotelu King Kresimir u Šibeniku i Muzeju Mimara u Zagrebu pokrenuli smo inicijativu da hrvatski proizvodi s istoka Hrvatske postanu sastavni dio svakodnevne ponude, osobito malih i butik hotela kojima je u fokusu eno-gastronomija i vrhunski gurmanski doživljaj. Na taj način gosti šire vidike i  upoznaju tradicijsku gastronomiju čitave Hrvatske, a hoteli imaju dodanu vrijednost i vrhunske proizvode“, kazala nam je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Nigerijka Akuoma Helen Boromisa, predsjednica Međunarodnog kluba žena sa stalnom adresom u Samoboru, još se uvijek sjeća svog prvog srijemskog doručka u Mimari.

„Uživala sam u bogatstvu okusa. Najviše mi se svidio kulen i pečena kobasica s kupus flekicama. Nakon što kušate ova sjajna jela koja odražavaju tradiciju Srijema i Slavonije poželite se prvom prigodom tamo zaputiti“, zaključila je Boromisa.

Ako se po jutru dan poznaje, u Srijemu je svaki dobar…