ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Lagano i ležerno poput Silvanca, atraktivno poput Chardonnayja, provjereno dobro poput Graševine, iznenađujuće poput Merlota, jedinstveno i nesvakidašnje poput Traminca – takvo je putovanje po Srijemu i Slavoniji

Zbog čega ne započeti priču o srijemskim vinima s internacionalnom sortom, netipičnom za Srijem i Slavoniju? Iznenađenje za nepce, lagano i ugodno, baš kakvo je putovanje u ovaj dio Hrvatske. Pomalo neočekivano, intrigantno, opuštajuće. Upravo je takav Čobankovićev Silvanac zeleni iz 2018.

 

Tihi vladari Srijemskog vinogorja
Vinarija Čobanković nezaobilazna je postaja na Iločkoj vinskoj cesti koja vijuga središtem grada do padina vinorodne Fruške gore. Tu je i Vinarija Trs. Njezin vrhunski polusuhi Chardonnay iz 2017., ali i onaj Iločkih podruma iz 2016., tihi su vladari Srijemskog vinogorja. Takvi su nekada bili i iločki plemići koji su ovom gradu ostavili bogatu kulturnu baštinu – dvorac, srednjovjekovne zidine, stare podrume iz 15. i 18. stoljeća…

U Srijemu se piju i odlične Graševine, a jedna od njih – Graševina Radosh iz 2017. Vinarije Papak osvaja izraženim mirisom. Mineralna, kompleksna, svježa, s citrusnim notama, oduševit će ljubitelje ove sorte.

 

Samo ona drugačija još se dugo pamte

S Graševinom u kontinentalnoj Hrvatskoj nema greške, reći će oni koji igraju na sigurno. Pravi znalci traže nešto više, njima je važan stil, osobni potpis vinara, ona posebna nota koja vino čini doživljajem. Tako je i s putovanjima. Samo ona drugačija još se dugo pamte. U potrazi za takvim dođite u Srijem.

Sva vina koja se spominju u tekstu

Vina Srijema

Među bijelim vinima Srijemskog vinogorja, evo i jedno crno. Buhačev Merlot iz 2016., pitko je i mekano vino, obiluje voćnim aromama kupine i crnog ribiza, uz nijansu začinskih nota, na nepcu je skladno i zaobljeno, uz fine tanine i lagani završetak. Asocira na skladnu srijemsku prirodu, prelijepe šume i rijeke.

 

U njemu su uživali kraljevi

Priča nije potpuna bez kraljevske sorte koja upravo u ovom vinogorju daje najbolje rezultate. Riječ je o Tramincu, a poznato je da se onaj Iločkih podruma pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Njegove slatke varijante vole i oni koji ne piju vino. Traminac izborne berbe bobica iz 2015. Vinarije Dragun i Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2011. Iločkih podruma, prava su iznenađenja za nepce.

Dočekati zalazak sunaca u Slavoniji i Srijemu uz čašu vrhunskog vina, osobito na obali Dunava ili na najpoznatijim iločkim vinorodnim položajima Principovcu i Vukovu, posebno je iskustvo, a upućeni kažu kako je još ljepše dočekati izlazak sunca, jer oni u Iloku su – tvrde – najljepši.

Principovac

Principovac