ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Želite li prošetati pod krošnjama drveća, zaigrati golf na Principovcu, pješačiti atraktivnim Srijemskim vinogorjem, voziti bicikl među čokotima, odvažiti se na jahanje ili skakanje padobranom ili vas privlači ideja izrade parfema od materijala koje pronađete u okruženju…, sve to možete na Fruškoj gori

Fruška gora, zbog svoje ljepote, ali i atraktivnosti onoga što nudi privlači sve više ljubitelja prirode u potrazi za mirom i antistres terapijom.  Čak 1500 biljnih vrsta, među kojima više od 40 biljaka koje imaju status rijetkih biljaka, potom brojne zaštićene vrste insekata, nekoliko stotina ptica, među kojima i danas vrlo rijetka, aktivna gnijezda orla krstaša, najugroženije vrste sa “svjetske crvene liste”…, samo je kap u moru onoga što nekadašnji otok u Panonskom moru ima za ponuditi.

Google kaže…

Fruška gora planina je u sjevernom Srijemu, a njezin veći dio prostire se u Vojvodini, dok su zapadni obronci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Duga je oko 75 kilometara, široka od 12 do 15 km i zahvaća površinu od 255 četvorna kilometra. Sjeverno i istočno teče rijeka Dunav, a najviši vrh – Crveni Čot s 539 metara nadmorske visine na vojvođanskoj je strani ove atraktivne zelene oaze.

 

Izlet na Lisku iznad Iloka

Uz državnu granicu, na zapadnom dijelu Fruške gore iznad Iloka, najviši je vrh Vukovarsko-srijemske županije. Gorštacima će možda zvučati smiješno, no Srijemci su itekako ponosni na svoju Lisku i njezinih 297 metara nadmorske visine. S vrha puca pogled prema jugu na zapadni Srijem i sela Erdevik, Bingula, Kukujevci, Martinci i Kuzmin, a ako vas vidljivost posluži u daljini ćete vidjet rijeku Savu s ušćem Bosuta i Drine, te vrhove planina Cer u sjeverozapadnoj Srbiji, ali i Majevicu i Semberiju na sjeveroistoku BiH. Na ostalim stranama svijeta pogled skrivaju prekrasne šume, no dok se sa sjeverne strane penjete na vrh stazom kroz vinograde, uživat ćete u pogledu na Ilok, Dunav i vojvođansku ravnicu sve do Novog Sada. Najbolje je ići u pratnji lokalnog vodiča planinarskom stazom koja kreće s ceste Ilok-Šid. Prije uspona ceste – prema najpoznatijem iločkom vinogorju Principovac s ljetnikovcem Odescalchi – smeđa je turistička signalizacija za stazu Liska. Od ceste do vrha kroz pitoreskne vinograde i šumu trebat će vam nešto manje od dva sata čistog užitka. Vjerujte, isplati se.

NP Fruska Gora

Fruška gora

 

Sasvim poseban maraton na vojvođanskoj strani

Status nacionalnog parka u Srbiji Fruška gora dobila je 1960., pa se smatra najstarijim nacionalnim parkom s druge strane granice. Čak 90 posto površine Fruške gore zauzimaju šume. Ovu destinaciju obožavaju oni koji vole istraživati prirodu, posebice trkači i planinari, jer se među brojnim pješačkim stazama već dobro “utabala” i ona na kojoj se tradicionalno održava maraton Fruška gora, jedna od najstarijih trail utrka u Europi (iduća je 25. i 26. travnja 2020.) Prvi Fruškogorski maraton održan je 1978., trajao je dva dana, i na njemu je sudjelovalo nevjerojatnih 18 tisuća ljudi! Staza na kojoj se odvija ovaj maraton dugačka je 111 kilometara i zapravo je i najveća pješačka staza na Fruškoj gori, prolazi kroz većinu sela, i ne morate se bojati da ćete se izgubiti. Ako se držite oznaka postavljenih na drveću – bijelog kruga sa srcem – nećete zalutati. Osim toga, staze su kružne i moguće je birati sjevernu i južnu rutu svake staze.

 

Manastiri i jezera

Među pješačkim stazama, šumama i dolinama isprepleteno je čak 16 pravoslavnih manastira, sagrađenih mahom u 16. stoljeću (nekada ih je bilo 35, no uništeni su tijekom razaranja). Oni su pravi spomenici kulture i  središta pismenosti, književnog stvaralaštva i umjetnosti na ovim prostorima. Svakako se isplati razgledati i 14 akumulacijskih jezera, koji su izgrađeni u razdoblju od 1965. do 1986., kako bi služili navodnjavanju poljoprivrednih površina i, dakako, obrani od poplava. Trebalo je, između ostalog, od vodene bujice zaštititi plemenite vrste vinove loze od kojih danas nastaju rizling, traminac, frankovka, portogizec i, dakako, aromatični bermet. Zbog kvalitetnih sorti, vina Fruške gore s obje strane granice nerijetko uspoređuju s najpoznatijim i najvećima – onim francuskim.

Fruška gora

Fruška gora

 

Četiri kolibe i plaža

Fruška gora prepuna je izletišta za stolovima i klupama za piknik (Čortanovačka šuma, Stražilovo, Hopovo, Glavica, Popovica, Lipovača…, popis je dugačak), no najvažnije je znati da tamo nećete biti prepušteni sebi, jer su djelatnici Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora u svakom trenutku spremni pomoći informacijom i savjetom što se isplati vidjeti, ali i kako aktivno provesti vrijeme. Tako će vas uputiti gdje možete jahati konje, u kojem od brojnih odmarališta kampirati ako ste odlučili zadržati nekoliko dana i gdje je plaža u srcu planine. Naime, jezero Borkovac, jedno od 16 umjetnih jezera Fruške gore, specifično je jer ima tzv. “aqua kamp” sa četiri kolibe i plažom. Nakon kupanja, nedaleko od jezera dočekat će vas i restorani, barovi, hoteli, kao i eko-friendly sprave za vježbanje – sve po mjeri modernog načina života.

Na Fruškoj gori je razina ekološke svijesti vrlo velika, pa tako, uz prethodni dogovor u Ekološkom centru u Sremskim Karlovcima, možete sudjelovati u raznim “recycle” kreativnim radionicama, snalaženju u prirodi, pustolovnoj šetnji s eko-vodičima i već spomenutoj izradi parfema od materijala koje ćete pronaći u prirodi.

 

Do nacionalnog parka autobusom, vlakom ili automobilom

I nije na odmet spomenuti kako iz Novog Sada postoji nekoliko autobusnih linija koje će vas dovesti do Nacionalnog parka Fruška gora, tako da ne morate voditi brigu o tome gdje parkirati osobni automobil. Ako se ipak odlučite za avanturu automobilom, iako su ceste dobro povezane, u nekim ćete dijelovima automobil morati ostaviti parkiran na početku pješačke staze. Do Fruške gore može se i vlakom iz Sremskih Karlovaca, ali i iz Beograda i Novog Sada.