ViCTour-logo-CMYK-page-001-1

Do prije 90 milijuna godina Fruška gora je bila otok u Panonskom moru; danas je prelijepa (i jedina!) planina u Vojvodini, najstariji nacionalni park u Srbiji, mjesto koje među brojnim ljepotama, pejzažima i znamenitostima skriva i prekrasne pravoslavne manastire

Nekada ih je bilo čak 35, no uslijed razaranja i ratova, sačuvano ih je 16. Krušedol, Hopovo, Beočin, Rakovac, Velika Remeta, Bešenevo…, samo su dio impresivnog popisa manastira koji su uvršteni na popis kulturnih dobara od velikog značenja za Srbiju te koji su predloženi za listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Iako postoje i podaci prema kojima su neki od njih nastali još u 12. stoljeću, većina ih ipak potječe iz prve polovice 16. stoljeća, a podizala ih je despotska obitelj Branković. Ovi sakralni objekti nekada su bili središte pismenosti, književnog stvaralaštva i umjetnosti, svojevrstan stup duhovnog i političkog života ovog kraja, a danas su vrijedni vjerski, povijesni i kulturni objekti koje ne smijete preskočiti u obilasku Fruške gore.

Većina manastira je obnovljena. Osim arhitekture, bez daha ostavlja i prekrasna, šumovita priroda koja ih okružuje. Svaki od manastira ima svoju priču. Većina turista u svojem ih obilasku neće posjetiti baš sve, no Velika Remeta, Beočin i Krušedol manastiri su u kojima se, reći će znalci, ipak morate malo dulje zadržati.

Manastir_ Velika Remeta (1)

Manastir Velika Remeta

Velika Remeta pravo je mjesto za one koji tragaju za duhovnim mirom i riječima utjehe. Naime, već na ulazu u manastir, koji se nalazi na krajnjem istočnom dijelu Fruške gore, svega nekoliko stotina metara od izvora potoka Šelovrenca, možete kupiti duhovne knjige po vrlo povoljnim cijenama, a i sami domaćini tu će vas uvijek srdačno dočekati i razmijeniti s vama nekoliko rečenica. Manastir Velika Remeta smatra se jednim od najstarijih, jer ga je navodno već krajem 13. stoljeća dao sagraditi tadašnji kralj Dragutin. Poseban je i po tome što se iz njega izdiže najviši zvonik u Srijemu, visine čak 38,6 metara. Prekrasan vrt, malo etno-selo s ljetnikovcem (gdje možete i roštiljati!), izvor Ubavac, čuven po vodi koja bistri vid, neke su od atrakcija koje nudi ovaj manastir.

Na putu prema Irigu naići ćete na Krušedol  danas ženski manastir, kojeg nazivaju i vječnim domom srpskih velikana. Tu su pokopani Đorđe Branković i njegova majka Angelina, koja je dolaskom u Krušedol donijela i  posmrtne ostatke supruga i njegovog brata. U manastiru su  mošti dva patrijaha, kneginje Ljubice Obrenović i kralja Milana Obrenovića, a prekrasna ikonografija intrigira i one kojima umjetnost nije jača strana.

Manastir_Krusedol

Manastir Krušedol

Ako niste posjetili Versailles, rezidenciju francuskih kraljeva iz 17. i 18. stoljeća, onda ne smijete propustiti vidjeti manastir Beočin. Ovaj manastir krasi Ljuti potok i park koji su Francuzi zasadili prije 150 godina. Tada je došla grupa vrtlara koja je uređivala park oko dvorca Versailles i tu napravila njegovu malu kopiju, s fontanom i bazenom u sredini.