Srijemski kraj dao je brojne velikane kojima se diči cijela Hrvatska. I tako je od davnina. U Srijemu su rođeni sportaši, znanstvenici, glumci i pjesnici. Poznatih je Šokaca mnogo: Josip Lucić, Josip Jelačić, Fabijan Šovagović, Ivana Brlić-Mažuranić, Josip Kozarac, ali i Ivica Olić te Goran Vlaović.

 

Mirko Cro Cop Filipović

Jedan hrvatski izvozni “proizvod” poznat od Japana, preko SAD-a do juga Afrike zove se Cro Cop. Mirko je rođen 1974. godine u Vinkovcima, a osnovnu je školu završio u Privlaci. Ovjenčan brojnim titulama, smatra se jednim od najboljih MMA boraca u povijesti tog sporta.

 

Antun Gustav Matoš

Čuveni hrvatski pjesnik rođen je u Tovarniku, petka 13. u lipnju 1873. godine. U drugoj godini života preselio se s roditeljima u Zagreb pa je znao reći da je “Bunjevac podrijetlom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem“. Matoš se danas drži središnjom pojavom hrvatske moderne, koja je povijesno obilježila našu književnost.

Slavni srijemski potomci 2 LEKT_1

Lavoslav Leopold Ružička

Ružička je rođeni Vukovarac, a povijest ga pamti kao prvoga dobitnika Nobelove nagrade koji je rodom iz Hrvatske. Nositelj je osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu te po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo). Nobela je dobio za rad na području kemije 1939. godine, a unatoč uspješnoj karijeri u Švicarskoj ostao je vjeran Hrvatskoj.

 

Ivana Simić Bodrožić

Hrvatska književnica i Vukovarka rođena je 1982. godine. Prognana je iz Vukovara za vrijeme okupacije, a otac joj je smaknut na Ovčari. Nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2005., a iste je godine osvojila i Kvirina za najbolju pjesničku zbirku. Pet godina poslije ovjenčala se Kiklopom za prozno djelo godine – roman Hotel Zagorje koji govori o odrastanju u prognaništvu.

 

Josip Lucić

General zbora Josip Lucić rođen je u Posavskim Podgajcima kod Županje 1957. godine. Hrvatski je general i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. U studenome 1990. godine dragovoljno je pristupio postrojbama MUP-a, gdje je obnašao dužnosti zamjenika zapovjednika specijalne bojne Rakitje. Nositelj je petnaest visokih odlikovanja, među kojima je i Legion of Merit koje mu je uručila vojska Sjedinjenih Američkih Država.

 

Josip Jelačić

Jedan od hrvatskih nacionalnih junaka, Josip grof Jelačić Bužimski, rođen u Petrovaradinu 1801. godine, bio je general i hrvatski ban od 1848. do 1859. godine te član plemićke obitelji Jelačić. Ban Jelačić ukinuo je kmetstvo te sazvao prve izbore za Hrvatski sabor. Kao vojskovođa pobijedio je u nizu bitaka protiv ustanika u Habsburškoj Monarhiji za vrijeme Revolucije u Mađarskoj 1848.

 

Fabijan Šovagović

Glumca Fabijana Šovagovića teško je poistovjetiti sa Srijemom jer je svojim glumačkim darom (koji generacijski caruje unutar obitelji Šovagović) zaposjeo svaki dijalekt Lijepe Naše! Pamtimo ga kao Kikaša iz Raosovih Prosjaka i sinova, gdje nas je uvjerio da je imotski prosjak. No u Putovanju u Vučjak ili Maloj pljački vlaka s lakoćom se transformirao u drugi lik. Jedan je od velikana hrvatskoga glumišta.

 

Ivica Olić

Jedan od mlađih Srijemaca, dobro znan novim generacija, vrhunski je hrvatski nogometni reprezentativac Ivica Olić. Ola, kako ga od milja zovu, danas je član njemačkoga Wolfsburga. Nogometnu karijeru započeo je u Posavcu, iz rodnoga mu mjesta Davora, dok je profesionalnu karijeru započeo u brodskoj Marsoniji,  gdje je igrao od 1996. do 2001. godine, sa stankom u sezoni 1998./99. kada je bio u berlinskoj Herthi. U reprezentaciji igra od 2002. godine, a na utakmici protiv Italije u studenome ove godine odigrao je stotu utakmicu!