Gdje ste vidjeli mršava Slavonca, a napose onoga iz Srijema? Slavonska trpeza pravi je koloplet mirisa, od slasne šunke, kulena i kulenove seke pa sve do lonaca i kazana u kojima se krčka grah, janjeći čobanac ili fiš paprikaš. Uz takvu “dinamitnu” hranu želudac se podlijeva čašicom domaće šljive, a počesto i kvalitetnim vinima. Nakon takvog obroka valja se zasladiti tradicionalnim jelom, pa odlično godi domaći salenjak spravljen od svinjske masti ili savijača od oraha i jabuka.
Kuhinja istočne Hrvatske rezultat je slijeganja stotina godina kulture, miješanja starosjedilaca i doseljenika, osvajača i branitelja. Jednostavna seljačka i domaća jela obogaćena su utjecajem osmanlijskih osvajača, a potom i austrougarskih kulinarskih posebnosti u jelovnik.

Okusi i mirisi slavonsko-srijemske gastronomije 2 LEKT_1

Čvarci i krvavice

Upravo je svinjokolja vezana za Srijem, pa se godišnje događanje “srijemska svinjokolja” rado posjećuje. Ovaj se srijemski običaj štuje izradom, ali i konzumiranjem tradicionalnih, nadaleko poznatih i priznatih srijemskih delicija, poput kobasica, švargle, krvavica ili čvaraka s “dušom”. Naravno, uz svinjokolju obavezno ide i kuhano vino te domaća rakija. Kako se drugačije ugrijati na zubatom suncu!

Tijekom svinjokolje za ručak je često na jelovniku tradicionalni “svinjokoljski” paprikaš, a potom slijedi slatko – krofne i salenjaci.

Jedan od poznatih tradicionalnih recepata srijemske kuhinje je krvavica s kiselim kupusom. Ta se delicija vezuje za svinjokolju, a još bolje prija ako su krvavice dimljene. Dinstani kupus obavezno se obilato začini slatkom paprikom, dok se oguljena krvavica preprži tako da se raspadne u kupusu. Jeste li spremni za ručak?

 

Ćevapi i kobasice

Srijemski ćevap svojstven je ovome kraju i nema mnogo veze s “originalnim” receptom: narezana svinjska vratina dobro se ispeče, a dok se ona peče, luk, očišćena paprika i rajčice narežu se na kocke, posole i promiješaju. Potom se u dubljoj posudi meso i povrće lagano pirja na vatri i povremeno protrese. Pravilo kaže da je ćevap zgotovljen kada se povrće pirjanjem smanji na jednu trećinu.

Srijemska je kobasica sjajna, a valja je pripraviti odmah tijekom kolinja. Recept zahtijeva čak deset kilograma mesa, od čega pet kilograma otpada na lopatice, četiri na svinjsku vratinu, a jedan kilogram na svježu, tvrdu pancetu. Krupno narezanom mesu dodaju se sol, cukar i česan, zatim se dobro promiješa i ostavi na hladnom nekoliko sati. Nakon toga meso se melje, miješa sa slatkom i ljutom crvenom paprikom i paprom, ponovno promiješa i ostavi još pola sata. Potom se pune kobasice i slijedi sušenje.

Okusi i mirisi slavonsko-srijemske gastronomije 2 LEKT_3

Da hrana lakše “klizi”

U svakom kutku Slavonije možete pronaći lokalni specijalitet vrhunske kvalitete, no vrhunska se vina nalaze u srijemskom dijelu regije. Točnije u Iloku, gdje su pitomi obronci Fruške gore i vlažni Dunav stvorili savršenu mikroklimu za proizvodnju vina. Tako je već stotinama godina, a najbolji dokaz su traminac, graševina, rizling, frankovka, chardonnay ili pinot.

Uz sve ljepote ide i nadaleko poznata slavonska gostoljubivost: domaćin će vas dočekati s prasetom na ražnju, trgancima sa sirom i čvarcima, domaćim kruhom, paprenom kobasicom, sušenim šaranom, iločkim ćevapom, bazlamačom s crnim pekmezom, kokošjom čorbom i tko zna čime još!

Kako bilo, odlučite li se za srijemsku sarmu od kiseloga kupusa, srijemske goveđe odreske ili srijemski paprikaš od svinjskih kožica, jedno je sigurno – nećete pogriješiti i tražit ćete još!

 

Sve ove gore navedene delicije možete kušati u odabranim restoranima u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su uključeni u projekt „Okusi Srijema i Slavonije“. Oni su:

  • Villa Lenije – Vinkovci,
  • restoran Orion – Vinkovci,
  • hotel Lav – Vukovar,
  • hotel Dunav – Ilok,
  • Iločki podrumi – Ilok,
  • Acin salaš – Tordinci,
  • restoran Aquarius – Bošnjaci,
  • restoran Gondola – Sotin.

Svi oni rade pod prepoznatljivim logotipom i propisanom ugostiteljsko-turističkom ponudom. Svaki od hotela i restorana sam je kreirao jelovnik kako bi se predstavio tradicijskim jelima.

više na: http://visitvukovar-srijem.com/hr/vidjeti-dozivjeti/tematske-rute/okusi-srijema-i-slavonije/