Odmor na selu ili u gradu, šetnja šumom, plovidba rijekom, vožnja bicikla, riblji ili mesni specijaliteti, vino ili pivo – izbor je velik, a ravnica magična

Nekom luksuz, drugom svakodnevica. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati život u Srijemu i Slavoniji. Tamo se još uvijek obitelj druži za stolom, susjedi se časte u svakoj prigodi, jela se pripremaju od svježih sezonskih namirnica po tradicionalnim receptima, bicikl je mnogima omiljeno prijevozno sredstvo, vrijeme ima drugačiju dimenziju pa bi vam se moglo učiniti da tamo sporije teče…

Savršena pozivnica za moderne putnike koji žele istražiti lokalne sredine, uživati u autohtonim jelima i nagrađivanim vinima, otkriti nove, mirnije destinacije, a pri tom se odmoriti, napuniti baterije i vratiti se kući prepuni dojmova.

Idilično

Ništa vas neće tako opustiti kao seoska idila u okolici Županje, Vinkovaca ili Vukovara. To je prilika za druženje s gostoljubivim domaćinima, istraživanje ljepote seoskog načina života, otkrivanje nekog novog recepta, novog talenta ili hobija poput pripreme kolača ili vrtlarenja, uživanje u jednostavnim stvarima… Preporuka: posjetite Šumarski muzej u Bošnjacima, fotkajte se pored mamuta od sijena u Mohovu, posjetite adrenalinski park u Cerni. Prošećite šorovima, zavrtite pedale kroz polja i šume, uz obale rijeka i pronađite ponovo sebe… Ovo je stres-free zona idealna za vikend putovanje. Nekoliko sati vožnje i eto vas.

Ptice, Autor: Romulić&Stojčić

Urbano

Srce grada, duša malog mjesta, najljepše od ruralnog i urbanog, takvi su gradovi Srijema i Slavonije. U Vinkovcima kavica na Korzu, skulpture ptica uz Bosut svjetski poznate umjetnice Divne Merhav, posjet Gradskom muzeju Vinkovci s najstarijim indoeuropskim kalendarom Orionom… U Vukovaru posjet Gradskom muzeju u dvorcu Eltz, pogled na grad s Vodotornja, street art umjetnost, šetnja uz Dunav pa dalje baroknim središtem, predah uz Vukovarsko pivo… U Županji stari graničarski čardak, u Otoku Suvara, mlin na konjski pogon. U Iloku prekrasne vizure povijesnog kraljevskog grada iznad Dunava, Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća, Dvorac Odescalchi, crkva sv. Ivana Kapistrana… Tišina i mir – što vam još treba?!

Arsek & Erase – The Golden Snake, Autor: VukovArt

Deset medalja s Decantera i preporuka Michelina

Dvadesetak vinarija na Iločkoj vinskoj cesti koja prolazi središtem jednog od najljepših hrvatskih gradića, vinogradi na padinama Fruške gore, ladanjsko imanje Principovac i najistočniji vinorodni hrvatski položaj Radoš, druženje s osebujnim vinarima uz čašu vrhunskog vina – pravo otkriće za vinoljupce i ljubitelje kulture. U sjajnim vinima Srijemskog vinogorja uživali su carevi i kraljevi, a u ovaj vinski grad ove je godine stiglo čak deset Decanterovih medalja. Za gurmane fiš bez kosti, riblji ili specijaliteti od mesa i odlične slastice u hotelu Dunav. Preporučio Michelin.

Tagovi: