Znate li koje je vino kontinentalne Hrvatske u Londonu dobilo najvišu ocjenu? Znate li koje vinogorje nudi najbolji odnos cijene i kvalitete? Znate li gdje ćete na sljedeće vinsko putovanje?

Buhačeva Graševina Šuma 2019. izborna berba bobica na ovogodišnjem Decanteru osvojila je srebrnu medalju i s 93 boda jedno je od dva najbolja ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske. Ovoj vinariji stigla su još dva odličja iz Londona: srebro za odličnu Graševinu Liska iz 2020. i bronca za moćan Merlot Liska iz 2017.

Buhačeve medalje nisu iznenađenje za vinoljupce i poznavatelje hrvatske vinske scene. U njegovim podrumima u Iloku krije se sjajna vinska priča, podjednako intrigiraju i zavode njegova bijela i crna vina, a odnos cijene i kvalitete nigdje u Hrvatskoj nije bolji. Kao i ostalom u svim vinarijama Srijemskog vinogorja.

Dragun, autor: Arhiva TZ VSŽ

Ovo je od pamtivijeka vinski kraj! Tu je vino ljubav i strast, a kad se tako radi ni uspjeh ne može izostati. Samo ove godine u Ilok je stiglo deset Decanterovih odličja – uz Buhačeva tri tu su i brončane medalje za Graševinu 2020. Vinarije Dragun, ali i za Chardonnay 2020., Pinot bijeli 2020., Rose Frankovku 2020., Graševinu 2020. Iločkih podruma i srebro za Éclat Cabernet Sauvignon 2018. vinarije Vinolog. I bilo bi toga još da su samozatajni iločki vinari poslali na ocjenjivanje više uzoraka.

Prijedlog za moderne putnike

Nema bolje preporuke za posjet vinskom kraju od Decanterovih medalja. Ilok je jedna od najatraktivnijih vinskih destinacija s dvadesetak vinarija. Vinogradi na padinama Fruške gore spuštaju se prema Dunavu i kreiraju najljepše pejzaže.

Iločki podrumi, autor: Daniel Soldo, izvor: TZ VSŽ

Oduševit će vas njegova povijesna arhitektura. Iločke zidine, obnovljeni dvorac Odescalchi u kojem je danas Muzej grada Iloka, nedavno otvoreni Interpretacijski centar – Ilok vrata Hrvatske u lijepoj Kuriji Brnjaković, crkva i samostan sv. Ivana Kapistrana, Stari podrumi iz 15. i 18. stoljeća, osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, posjet ladanjskom imanju i najpoznatijem srijemskom vinorodnom položaju Prinsipovac… – pravo otkriće za moderne putnike. Ilok je savršen odabir za istraživanje Srijema i Slavonije. Možete automobilom, biciklom, brodom, pješačkim stazama.

A za kraj dana terasa hotela Dunav s Michelinovom preprukom, čuveni specijaliteti od slatkovodne ribe i čaša vrhunskog iločkog vina s pogledom na rijeku. Jeste li već planirali sljedeće putovanje?

Tagovi: